Fietstocht Nationale Park De Hoge Veluwe Otterlo 17 juli 2010

De fietstocht op zaterdag 17 juli 2010 had als bestemming het Nationale Park De Hoge Veluwe in Otterlo.Onder uitstekende weersomstandigheden ging de fietsroute door de bossen van Lunteren naar Otterlo. Bij het theehuis op het terrein van 's Heeren Loo werd een rustpauze ingelast.Iedereen was het over eens, het is een mooi toeristisch en landelijke route. Om de diverse attracties te bezoeken moesten we op de goed aangelegde fietspaden, dwars door de mooie bossen en zandvlakte van het Nationale Park fietsen. Hoogtepunten waren de rondleiding door een deskundige gids bij het Jachtslot Sint Hubertus en een bezoek aan het Kroller Muller Museum met o.a. prachtige schilderijen van oude meesters zoals Picasso en Vincent van Gogh. De fietstocht werd afgesloten met een heerlijk etentje bij het restaurant "De Goudse Berg" in Lunteren. Daarvoor moest als "hobbel" en laatste krachtinspanning de Goudse Berg beklommen worden.

Klik hier voor een uitgebreid fotoverslag van de fietstocht naar het Nationale Park De Hoge Veluwe in Otterlo


Groepsfoto bij  gebouw van stichtingAna Upu

Vijver bij het Jachtslot Sint Hubertus
Jachtslot Sint Hubertus Otterlo
Het Kroller Moller Museum in Otterlo
Afsluiting bij restaurant De Goudse Berg in Lunteren
Historie Nationale Park De Hoge Veluwe

De historie van Het Nationale Park De Hoge Veluwe is er een van idealisme en visie. Het Park is een cultureel erfgoed dat is gesticht is aan het begin van de twintigste eeuw door het echtpaar Anton en Helene Kröller-Müller.

Anton was een succesvol zakenman. Hij was een fervent jager en kocht daarom vanaf 1909 in meerdere fasen een jachtterrein, De Hoge Veluwe. Helene was een enthousiast kunstverzamelaarster. Samen hadden Anton en Helene een ideaal: natuur en cultuur samenbrengen in het belang van het algemeen.

Fundamenten
In de periode 1909-1923 zijn de fundamenten voor het huidige Park gelegd. Het Park werd omrasterd en er werden dieren ingevoerd (moeflons, edelherten en wilde zwijnen). Het woonhuis van de familie, het Jachthuis Sint Hubertus, werd gebouwd en beeldende kunstwerken werden aangekocht. Tevens is men in deze periode begonnen met de bouw van een museum voor de kunstcollectie.

Crisis
Echter, vanaf circa 1923 heerste er een ernstige economische crisis. Het echtpaar moest stoppen met de bouw van het museum. De situatie verslechterde verder en de familie kon het bezit niet zelf meer in stand houden. In 1935 kwam er een oplossing voor de problemen. Het Park werd ondergebracht in een stichting: Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het Rijk verstrekte aan de stichting een rentedragende, hypothecaire geldlening.De kunstverzameling werd geschonken aan de Staat der Nederlanden en het Rijk bouwde het  museum. Dit is het oude gedeelte van het huidige Kroller-Muller Museum.

Samenwerking
Het Kröller-Müller Museum en Park zijn ook vandaag de dag nog twee verschillende organisaties. Hoewel de verantwoordelijkheden gescheiden zijn is er wel veel samenwerking. Dat kan ook niet anders omdat het uitgangspunt, de visie van de stichters, dezelfde blijft: het samenbrengen van natuur en cultuur in het belang van het algemeen.

Bron: www.dehogeveluwe.nl

Reacties