Fietstocht Lunteren-Woudenberg 18 juli 2011


De start bij huize Lekatompessy aan de Hulweg in Lunteren
Bij Amus en Bep Lekatompessy aan de Hulweg in Lunteren was de verzamelplaats voor de fietstocht naar Woudenberg. Vanuit Lunteren fietsten we via de historische lange Postweg naar de Glind. Onderweg kwamen we langs mooie rustieke boerderijen met dito tuinen. Bij het Dorpshuis" De Glindster" werd er een lange pauze gehouden voor koffie of thee met appelgebak.  Vervolgens  werd de tocht voortgezet langs het Valleikanaal, wat een onderdeel was van de Grebbelinie. Een mooie landelijke route. Bij een van de sluizen bij het Valleikanaal werd er rustpauze gehouden. Een goede gelegenheid om gebruik te maken van de meegenomen lunchpakketten, fruit en allerhande snoep. Vervolgens gingen we richting Woudenberg. Door het gezellige centrum van Woudenberg ging de route naar het Henschotermeer, ons einddoel.Bij het Henschotermeer bij een van de vele picknicktafels werden de meegenomen etenswaren uitgebreid geconsumeerd.
Picknicken bij het Henschotermeer
 De markkraampjes van de op die dag aanwezige braderie werden bezocht. Na een kop koffie bij de snackbar aan het meer gingen we weer naar huis. De terugweg ging in rustig fietstempo via Woudenberg, Scherpenzeel, Renswoude en Ederveen naar Lunteren. Onderweg werd in Renswoude de school waar Maggy Usmany les heeft gegeven nog aangedaan. Voor de ex-Ederveners werd er ook langs Kasteel de Bruinhorst gefietst. De fietstocht werd met een gezellige barbeque afgesloten bij Amus en Bep (met bijzondere dank). Onder het motto  " Goede wijn behoeft geen krans" werd laat op de avond het een en ander van het geestrijk tot zich genomen. De Edenaren konden desondanks alsnog naar huis fietsen. Voor een enkeling moest een taxiscooter naar Barneveld worden besteld. Eind goed, al goed.  
Nelly en Pieter onze barbeque-specialisetn
Geschiedenis:
 Het dorp De Glind staat ook wel bekend als 'Jeugddorp De Glind', omdat hier van oudsher uithuisgeplaatste kinderen worden opgevangen in een gezinshuis. In het dorp zijn verschillende (jeugd-)zorginstellingen actief, de Rudolphstichting beheert een groot deel van de gebouwen. De Glind biedt kinderen met bijvoorbeeld een verstandelijke of lichamelijke beperking, psychische of gedragsproblemen een omgeving waar zij kunnen leren wonen, werken en spelen. Maar De Glind is geen instelling, het is een gewoon dorp. Niet iedereen die er woont, werkt in de zorg. Op de scholen zitten ook kinderen van buiten De Glind. Omdat in het dorp veel aandacht is voor kinderen, zijn er veel recreatieve mogelijkheden voor de jeugd, zoals een kinderboerderij, manege en een zwembad.


Koffie met gebak bij de " De Glindster" in de Glind
Het Valleikanaal is tussen 1935 en 1941 gegraven om de afwatering in de Gelderse Vallei te verbeteren. Er was tot die tijd in het gebied regelmatig wateroverlast. Bij de aanleg van het kanaal is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande watergangen. Deze werden verdiept en verbreed. Het Valleikanaal kwam te liggen langs de Grebbelinie, waar al een gracht lag.

Het Valleikanaal aan de Grebbelinie
Het Henschotermeer is een recreatieplas in het Utrechtse Woudenberg.Het is gelegen in het landgoed Henschoten, deel van Den Treek-Henschoten.Jaarlijks komen er zo’n 600.000 bezoekers. Het meer is ontstaan tijdens de mobilisatie voor de Tweede Wereldoorlog, toen men ter versterking  van de Grebbelinie hout en zand nodig had. Naderhand (1972) werd de in die tijd ontstane plas uitgediept en vergroot om als zwemplas te dienen. In het meer ligt een eiland, dat door twee voetbruggen met het strand verbonden is. Om het meer heen ligt een recreatiegebied waar men onder andere kan wandelen.


Het Henschotermeer in Woudenberg
Klik hier  voor een uitgebreid fotoverslag van de fietstocht Lunteren-Woudenberg



Reacties